2011. július 20., szerda

Hogyan telepísd a hivatalos Chromium OS-t a netbookodra?

Ezt a cikket első sorban azoknak írom, akiket érdekel a téma, másod sorban pedig azoknak, akiknek nincs pénzük/nincs lehetőségük rendelni Németországból egy új netbook-ot, ami a Chromium OS-re van specializálódva.


A Chrome OS és a Chromebook-ok itt vannak, köztünk élnek. De, ha rendelkezel egy netbook-al, akkor átélheted a Chromium OS nyújtotta összes élményt. Bár néhány dolog hiányzik belőle alapból, mint például a PDF plugin, az MP3 támogatás és a nyomtatási előnézet. (ezek utólag pótolhatóak).

MEGJEGYZÉS: Az itt leírt módszerek törlik a merevlemez tartalmát! Mindenki csak saját felelőségére csinálja végig a folyamatot! 


Ha azt tervezed, hogy veszel egy netbook-ot, erre a célra, akkor nézz körül a hardver kompatibilitási listán a Chromium oldalán itt.

Két lépésből telepíthet az OS-t.
Boot-old a rendszert USB/Pendrive-ről, ahol ha kipróbáltad, akkor telepítheted is!

A Chromium OS-nek három fajtája érhető el:

1. Chromium OS Flow: Ez egy módosított és csak ritkán frissülő verzió Hexxeh-től. Ő módosította a kódot úgy, hogy a rendszer együtt működjön a legtöbb netbook-kal és laptoppal, ami most forgalomban van. Azonban az utolsó frissítés, ami kijött a Chrome OS-re, nem elérhető, így az új funkciók még nem működnek.
LETÖLTÉS
USB íráshoz utasítás: LINUX, WINDOWS, MAC 


2. Chromium OS Vanilla: Ez egy újabb verzió Hexxeh-től. Ez egy friss és módosítatlan változata a Chromium OS-nek. Mindennap jelenik meg hozzá frissítés (meglehet, hogy manuálisan kell telepíteni hozzá). Bár a dolgok sose mennek simán, tehát itt is van egy kis hiba. Ennél a verziónál a hardver támogatás szűkebb és meglehet, hogy egyes netbook-oknál nem fog működni a wifi. (Mondjuk ez túlélhető probléma, hisz már jó pár éve létezik a 3G kapcsolat).
LETÖLTÉS

3. Chromium OS Dell Mini verzió: Alapból a rendszer nem fogja a Dell Mini-nél támogatni a wifit. Ez egy módosított verzió, ami már támogatja. A legfrissebb változata 2011.május 13.-ai kiadás. A LÉPÉSEK ÉS A LETÖLTÉS ITT ELÉRHETŐ, ezzel többet nem is foglalkoznék, maximum kérésre. Olvasd el az egész cikket és tiszta lesz minden!


Chromium OS boot-olása USB meghajtóról:


Ha pontosan követted az utasításokat, akkor most van egy működőképes Chromium OS USB meghajtó a kezedben!
Az indítás innentől pofon egyszerű.
Győzödj meg róla, hogy a pendrive csatlakoztatva a netbook-hoz, majd kapcsold be. A gépnek érzékelnie kell a meghajtón lévő operációs rendszert. Ha mégse, akkor lépj be a boot menübe és válaszd az USB módot.

A Chromium telepítése a merevlemezre:


Következő lépésként formázd meg a merevlemezt, a rendszer gyorsabb indulása és a jobb teljesítmény érdekében.



  • Boot-olj pendrive-ról, majd jelentkezz be a Chrome OS-be.
  • Nyomd meg a CTRL + ALT + T billentyűkombinációt.
  • Ha a választásod a FLOW verzióra esett, akkor írd be ezt: /usr/sbin/chromeos-install  majd nyomj egy Entert. (Más verziónál csak annyit írj parancsnak, hogy "install" idézőjelek nélkül.
  • Írd be a ROOT jelszót. (Alap esetben flow / vanilla , a Dell verziónál pedig dell1234)
  • Kövesd az utasításokat. (Ne aggódj semmi komoly)
  • Húzd ki a pendrive-ot, indísd újra a számítógépet, és lássunk csodát, KÉSZ! ;)


GRATULÁLOK ÉS SOK SIKERT KÍVÁNOK AZ ÚJ RENDSZERHEZ!






9 megjegyzés:

  1. szia, de hogy irjam ki USBre? telepitést nem mutatt!

    VálaszTörlés
  2. bedugod az usbt a pc be rámásolod amit letöltöttél chrome os t aztán a notebukba nyomod

    VálaszTörlés
  3. Ez az OS menne P3-as notin is..? (wifi nélkül)

    VálaszTörlés
  4. Hát igazából az a vicc, hogy lehet hogy menne régebbi hardware-en, de azért elvárja hogy tudjon USB-ről boot-olni, ami csak 2006-7 után jött divatba és a régebbi gépek esetében P3 nem volt elérhető. Más kérdés, hogy vajon usb1.1-el megy-e..

    VálaszTörlés
  5. Amúgy nekem egy nagyon régi Albacomp laptopon van.És lehet hogy nem működne a wifi ami baj!

    VálaszTörlés
  6. Most telepítettem Hexxeh oldaláról a Vanilla Build 4028 verziót, a root jelszava ez: facepunch

    VálaszTörlés
  7. Nem működik a megadott jelszó.

    VálaszTörlés
  8. Aztán mindegy hogy követtem e a leírást nekem nem indul el a telepítés csak a kurzor villog . Próbáltam többször is és nekem ennél tovább nem megy. Pedig már csináltam pár száz másik rendszerrel telepítést azok simábban mentek. illetve működtek Egyébként Eee PC r051bx

    VálaszTörlés